Balıkların En Güzel Yenme Zamanları

01.11.2022
1.758
Balıkların En Güzel Yenme Zamanları

Ayrıntılı Balık Takvimi

Balıkların En Güzel Yenme Zamanları

Balığın tazeliği çok önemli

Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder bu yüzden balık alınırken tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş donuk ve mattır. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa da bu özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez.

Pişirme yöntemine dikkat

İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok üzücü ama yılda kişi başında sadece 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz? Haftada en az 2 gün mevsiminde balık tüketmeye dikkat edelim.

BALIK TAKVİMİ ALFABETİK SIRALI

PDF Dosyasını İndirmek için tıklayınız

Kış Zamanı; Balık Zamanı

Aylardan Ocak, balıklardan hamsi… Tavası da ızgarası da parmakları yedirtecek kadar güzeldir bu mevsimde.

Levrek, mercan, palamut da bu ay hamsinin lezzetiyle yarışan balıklardan…

Şubat’ta Hangi Balıklar Yenir?

Kış, balıkların en bol zamanı desek yalan olmaz.

Mezgit, torik, hamsi, gümüş, izmarit, mersin… Canınız hangisini çekerse onu yiyebilirsiniz.

Levrek, minekop, palamut, uskumru da bu ay bitmeden yenilebilir balıklarından…

Mart Balıkları: Kalkan, Mezgit ve Gümüş

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, kalkan, gümüş ve mezgitler de ızgarada yerini alır.

Kışın bitişiyle lezzetlenen balıkları yemeye doyama cağınız bu ayda, levrek, mercan, palamut ve torik de fena değil…

Baharla Birlikte Mezgit Zamanı

Baharın en lezzeti balıkları arasında izmarit ve kalkan bu ay da sofranın baş tacı…

Bol beyaz etli, kılçıksız, lezzetli mi lezzetli mezgit de artık keyifle yiyebileceğiniz tatta…

Havalar Isınır, Balıklar Azalır

Mezgitin, izmaritin, kalkanın tadına doyamayanlar mayıs ayında da bu lezzetleri afiyetle yiyebilirler…

Gümüş ya da morina da iyi seçenekler…

Diğerleri kadar lezzetli olmasa da levrek, minakop, dil, tekir, iskorpit ve kılıç da yenmez mi? Yenir.

Haziran Hareketi, Sardalya Bereketi

Havalar ısınıp balıklar bir bir kaçsa da sardalya tüm lezzetiyle bekler balıkçı tezgâhlarında…

Yaz aylarının diğer bir lezzetli balığı da orkinostur.

Hiçbirini bulamayanlar tam mevsimi olmasa da çipura, levrek ve lüfer de yiyebilirler.

Sardalya Mevsimi: Temmuz

Temmuz demek sardalyanın mevsimi gelmiş demektir.

Bu ay sarıağız, orfoz, trança gibi adını duymadıysanız da ama tadını unutamayacağımız lezzetler de denenebilir.

Ağustos’ta Çingene Palamudu Düşer Tezgâha

Çingene palamudunun, sardalyanın en lezzetli zamanı yaz bitişinin habercisi ağustos ayıdır.

Havalar hafiften soğumaya başladıkça çipura da yağlanıyor, tadına doyamayacağınız lezzete ulaşıyor.

Hangi Balık Yenmeli?

“Eylül ayında hangi balık yenir?” dediğinizde cevap belli: “Palamut!”

Sardalyanın, barbunun, çipuranın da tadına bakmadan geçmeyin.

Hiçbirini bulamayanlar için önerimizse; uskumru. Ancak çinekop gibi yavru balıklardan uzak durun. Unutmayın ki çinekop ve sarıkanat lüferin yavrusudur ve 20 cm’nin altında avlanması yasaktır. Palamut için yasal boy ise 25 cm. Afiyet olsun.

Ekim Ayında Hangi Balığı Yememeli?

Elbette lüfer. Neden? Çünkü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya!

Bu yüzden asla yemiyoruz, böylece lüferin Boğaz sularında var olma mücadelesine katkıda bulunuyoruz.

Kasım Ayı Uskumru Ayı

Ekmek arası balığın başrolü uskumru tam da bu ayda yenir.

“Levrek ve mercan yemeden mevsimi geçti” diye üzülmeyin, onları da afiyetle yiyebilirsiniz.

Havalar Soğudu, Hamsiler Kıpır Kıpır

Aralık ayının vazgeçilmez balığıdır tek lokmalık hamsi.

Levrek ve mercan için de çok geç değil, yenir.

Ama çinekop ve mezgitten uzak durmak lazım.

BALIK TAKVİMİ SIRALI

Balıkların En Güzel Yenme Zamanları (12 Ay)

 

PDF Dosyasını İndirmek için tıklayınız

AYLARA GÖRE BALIKLAR

Ocak : Hamsi krallığına devam etmektedir. İyicene yağlanmış ve büyümüştür. Tekir fiyatına göre alınabilirken çinekop, kofana gibi balıkları daha bol bulabilirsiniz. Mezgit ise etli ve lezzetli bir dip balığı olarak Ocak ayında bolca tüketilebilir.

Şubat : Çinekop halen boldur. Mezgit de bu ay bollaşır ve irileşir. Kalkan balığı da artık tezgahlardadır. Her ne kadar ülkemizde fiyatı hep yüksek olsa da alınabildiğinde gerçekten lezzetli bir balıktır.

Mart : Artık palamut ve uskumru gibi balıklar sadece soğuk hava deposu ürünleridir. Çinekop azalmıştır. Hamsi devam eder. İstavrit çokça azalır. Mezgit ve tekir Mart ayının yenebilecek balıklarıdır. Bir de alınabiliyorsa kalkan en güzel bu ay olur. Deniz levreği bu ay bollaşır. Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır.

Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır. Bu aylarda mümkünse barbuna doyulması için öncelikli tercih edilmelidir. Bu arada Nisan 15 itibariyle avlanma yasağı başladığı için özellikle Karadeniz ve Marmara balıkları artık sezona veda ederler.

Mayıs : Levrek lezzetini korur. Barbun aynı şekilde bulunabildiği yerde tüketilmelidir. Mercan, iskorpit balıkları da doyurucu özelliğine devam ederler.

Haziran – Temmuz – Ağustos : Avlanma sezonunun kapanması ile birlikte balıkçıların çoğu tezgahlarını kapatırlar. Bu dönem Akdeniz balıkları ön plandadır. Grida, akya, mercan gibi balıkları açık kalan az sayıda ki balıkçıda bulabilirsiniz. Bununla birlikte balık yemeğe devam etme anlamında kültür balığı olarak çokça üretilen çipura ve levrek tercih edilebilir. Ayrıca ağırlıklı olarak yurt dışından gelen somon iyi bir alternatiftir.

Eylül : Av yasağının bitmesi ile birlikte balıkçılar denize açılır. Bu dönem ülkemizde çok sevilen hamsi için daha vakit vardır. Balıkçıların teknelerinde ilk hasatları palamut ile başlar. Her ne kadar tam irileşmeleri için Ekim ayını beklemek gerekse de tezgahlarda ilk gördüğümüz balık palamuttur. Yağ oranı açısından oldukça zengin olan palamut boyuna göre çeşitli isimlerle anılır. Biz ülkemizde genelde Palamut vonozu (12-16 cm), kestane palamudu (16-22 cm), çingene palamudu (22-28 cm) türlerini tezgahlarda görürüz. Özellikle çingene palamutu soğuk hava depolarında bolca saklanan bir balık olduğu için alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir. Palamut oldukça yağlı ve besin değerleri yüksek bir balıktır. Eylül ayı içinde her ne kadar fiyatları yüksek olsa da lüfer bir diğer görebileceğimiz balık türüdür.

Ekim : Palamut artık iyice irileşmiş ve çokça yakalanır hale gelmiştir. Bir balık sever balık yeme sezonunu palamut ile açtığından Eylül ayına göre daha ekonomik bir fiyata bolca palamut alabilir. Hem daha iri, hem daha besleyici hem de daha ucuzdur. Böylelikle Ekim ayında da palamut sofralarda baş köşededir. Bir yandan lüfer bollaşmış ve ucuzlamıştır. Bu sebeple çok lezzetli olan bu balıkta uygun fiyata bulunduğu an alınmalıdır. Hamsi ve istavrit tezgahlarda ki yerini almıştır. Taze bir istavrit ile nefis lezzetler içinde ev halkını doyurabilirsiniz. Hamsi için biraz daha beklemek gerekir.

Kasım : Palamut tezgahlarda ki ağırlığını kaybeder. Hem daha az çıkmasından hem artık sahneyi paylaşacağı başka balıklar olmasından. Lüfer bolluğu biraz azalırken artık hamsi ufacık boyuna rağmen tezgah payını arttırır. İstavrit yine yerini korurken uskumru için en güzel mevsimdir. Uskumru’da palamut gibi yağlı ve lezzetli bir balıktır. Uskumru’da soğuk hava deposunda tutulabilen bir balık olmasından dolayı alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerekir.

Aralık : Uskumru, palamut azalarak devam ederken artık hamsi başköşededir. Ucuz, kolay ve çok çeşitli pişirme imkanı ile hamsiyi bolca tüketilebilir. Ayrıca tekir bu ay bollaşır. Her ne kadar sürekli bir ucuzluk içinde olmasa bile yine de önce ki aylara göre fiyatları düşmüştür. İstavrit ise fırsat buldukça günlük alınabilecek durumdadır.

Farklı sitelerde olan Balık Takvimlerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Google’nin Gözünden Balık Takvimi

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.