BORSA’da Büyük Zararların Önüne Nasıl Geçilir? STOP LOSS Nedir ve Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

23.11.2020
9.947
BORSA’da Büyük Zararların Önüne Nasıl Geçilir? STOP LOSS Nedir ve Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

BORSA’da Büyük Zararların Önüne Nasıl Geçilir? STOP LOSS Nedir ve Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

BORSA ile uğraşanların korkulu rüyası olan ani ve hızlı düşüşler herkesin korkulu rüyasıdır. Bunun önüne geçmenin pratik bir yolunu sizlere resimli olarak anlatmaya çalışacağım. Bu konu sadece bilgi paylaşımıdır. Yakın zamanda çevremde bir çok kişi bir kağıt yüzünden çok büyük zararlar edince öğrendiğim ve sizler ile paylaşmakta fayda olduğu düşündüğüm önemli bir bilgi paylaşımı olarak görüyorum.

Örnek: Benim elimde 1000 tane Aselsan vardı diyelim. Zamanımı borsayı takip ederek geçirmediğim için ben bunların ani düşüşe karşı korumak istiyorum. İşte burada size yardımcı olacak sisteme aslında “STOP-LOSS” deniyor. İlk başta 1000 olan hissenize 1 tane alım yaparak işleme başlıyorsunuz. Rakamlara takılmayın sizin hisse fiyatınızı korumak istediğiniz fiyatları baz alarak yapın işleminizi. Biz Aselsan’nın 39,5 liradan satılması gerektiğini düşündüğümüz için 40 liradan 1 adet alış verdik. Siz kendi hisse senedinizin 3,25 liradan satılmasını istiyorsanız 3,5 liradan alış vermeniz lazım.

STOP LOSS Nedir?

Öncelikle bu İngilizce olan kelimenin ne olduğunu anlayalım. STOP-LOSS talimatı geçerli hisse fiyatının altında bir stop noktası belirlemenizi sağlar ve o fiyat aşağıya geçilir geçilmez hisse satılır. Stop noktaları asla aşağıya doğru düzeltilmez. Sadece yukarıya doğru hisse fiyatını takip edecek şekilde düzeltilir.

ZİNCİR EMİR Nedir?

“Zincir Emir”, hisse senedi piyasasına iletilmek üzere sisteme girmiş olduğunuz ve gerçekleşmemiş olan ana emire bağlanan bu emrin tamamının gerçekleşme şartına bağlı olarak yine hisse senedi piyasasına iletilmek üzere tanımlanan hisse senedi alım veya satım emirlerinin tamamı olarak tanımlanabilir.

Zincir Emir İletimi Nasıl Gerçekleştirilir?

> Zincir emir iletimi gerçekleştirebilmek için öncelikle bir ana emir girişi yapılması gerekmektedir. Ana emir sisteme iletildikten sonra iletilmiş olduğunuz bu ana emire zincir emir bağlayabilirsiniz. Zincir emirlerinizin borsaya iletilebilmesi için ana emrinizin tamamının gerçekleşmesi gerekmektedir. Kısmi gerçekleşme durumunda ana emrin tamamı gerçekleşinceye kadar zincir emirler borsaya iletilmez.
> Bir ana emre bağlı olarak birden fazla zincir emir girişi yapılabilmek ile birlikte aynı zamanda girmiş olduğunuz zincir emirlere de yeni bir zincir emir bağlanabilmektedir. Kısmi gerçekleşme durumundaki ana emirlerinize zincir emir bağlayamazsınız. Bir ana emre zincir bağlamak için sayı olarak üst sınır yoktur. İstediğiniz sayıda emrinizi bir ana emre zincir olarak bağlayabilirsiniz.
> Sizin tarafınızdan iptal edilmiş yada borsada gerçekleşmeyip iptal edilen emirlerinize bağlamış olduğunuz zincir emirlerinizde sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Zincir Emir Girişinde Sistem Kontrolü Yapılır Mı?

Zincir emir girişi yapıldığında sistem tarafından bakiye ve hisse senedi stok kontrolü yapılmaz. Bakiye ve stok kontrolü zincir emrin piyasaya iletecek durumunda sistem tarafından kontrol edilir. Bakiye ve stok kontrolü sonrasında iletilemeyecek durumdaki emirler borsaya iletilmez ve otomatik olarak iptal edilir. Hesap durumunun uygun olmaması nedeniyle borsaya iletilemeyip iptal olan emirlerin sorumluluğu hesap sahibine aittir.

Zincir Emirde Düzeltme Yapılır Mı?

Sistemde bekleyen zincir emirlerde düzeltme ya da değiştirme işlemi yapılamaz. Sisteme giriş yapmış olduğunuz zincir emirlerinizi iptal edebilir ya da yeni emirler ekleyebilirsiniz. Fakat zincir emrinizde herhangi bir değişiklik yapmak istediğinizde bu emri iptal edip yeni bir zincir emir girişi yapmanız gerekmektedir.

STOP-LOSS Nasıl Yapılır Resimli Anlatım

NOT: Vereceğimiz resimli anlatım örneği AKBANK Yatırımcı Android uygulaması ile oluşturulmuştur.

** Android uygulamasına giriş yaptıktan sonra Hisse Al/Sat tıklıyoruz.

** Sonra aşağıdaki resimde görüleceği gibi size ait olan hisse senedini seçip bir adet alım emri verin. (Biz örnek olarak ASELSAN’ı seçtik)

** Verdiğiniz “hisse senedi” emri ekranda görüldükten sonra onun üzerine tıklayarak Zincir Emir yazan yeri tıklayınız.

** Zincir Emiri daha önce elinizde olan ve korumaya almak istediğiniz Hisse senetlerinin kaç adet ve kaç liradan satılması gerektiğini yazınız. Biz 39,5 lira yazdık ve dikkat ederseniz resimde 1 adet 40 liradan alış ve ona bağlı zincir emirde de 39,5 liradan da satış görünmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse; takip ettiğiniz kağıt sizden habersiz kritik bir rakama düşerse alım emri verdiğiniz kağıt otomatik olarak alınacak. Buna bağlı olarak düşmeye devam ettiği takdirde bağlı zincir emri gereği tüm kağıtlarınızda otomatik olarak satılmış olacak. Kar ve zarar olarak çok mantıklı ve kullanışlı olan bu sistemi bilmeyenler için açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştık. Eğer takıldığınız bir durum olursa sorularınızı aşağıdaki yorum ekleme bölümünden sorabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.