Çocuğumun Gözlüğe İhtiyacı Var Mı?

21.01.2023
2.201
Çocuğumun Gözlüğe İhtiyacı Var Mı?

Çocuğumun gözlüğe ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?

Çocuğumun Gözlüğe İhtiyacı Var Mı? Çoğu durumda, bebekler çok iyi görme yeteneği ile doğarlar ve birkaç yıl bu şekilde kalırlar. Ancak, yeterince dikkat etmezsek, biz ebeveynler tarafından fark edilmeyebilecek bir durum olan, erken yaşta görme yetilerinin bozulmaya başladığı vakaların sayısı her geçen gün artıyor.

Daha küçük çocuklar çocukluk miyopisi geliştiriyor olabilir ve bazıları hala iyi konuşamıyor veya iyi görmediklerini nasıl açıklayacaklarını bilmiyor olabilirler. Bu nedenle, çocuğunuzun gözlüğe ihtiyacı olduğu anlamına gelebilecek bazı işaretleri sunuyoruz. Çocuğunuzda bunlardan bazılarını tespit ederseniz, mümkün olan en kısa sürede onu doktora götürün.

Çocuğunuzun gözlüğe ihtiyacı olduğuna dair işaretler!

  • Çocuğumun gözlüğe ihtiyacı var mı

    Nesneleri yakınlaştırır: Kitaplar veya cihazlar onları normalden daha fazla gözünüze yaklaştırıyorsa.

  • Baş ağrısı, mide bulantısı veya baş dönmesi varsa.
  • Çok düşüyorsa.
  • Sakar hareketleri varsa.
  • Okuldaki performansı düşmeye başlarsa.
  • Sık sık gözlerini ovuşturursa.
  • Televizyonu çok yakından izleme eğilimindedir: Ondan uzaklaşmasını istemenize ve onu ihmal ettiğinizde, o tekrar ekrana yaklaşıyorsa.
  • Şaşı gözler : Bir şeye odaklanmaya çalışmak için gözlerinizi hafifçe kapatmanız, gözlerinizi zorladığınızın kanıtıdır.
  • Gözlerde kızarıklık: Bu, gözlerinizi zorlamanın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
  • Oyun tercihlerinde değişiklik: Eskiden bir aktiviteden keyif alıyorsanız ve aniden onu değiştirmeyi tercih ediyorsanız, bu, zayıf görüşünüzün onu yapmaya devam etmenizi engellediği ve kendinizi güvende hissetmediğiniz anlamına gelebilir.

Dikkate almamız gereken bir diğer gerçek de genetik kalıtımdır. Ailede miyop öyküsü varsa, çocuklarınızın gözlük takma ihtiyacı duyma olasılığı çok yüksektir ve anne ve babada bu sorun varsa bu daha da artar.

Ama kesinlikle tek faktör değildir. Bu teknolojik zamanlarda, gözlerimizin sürekli olarak bu kadar çok ekrana maruz kalması görüşü zayıflatıyor. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre , Asya ülkelerinde şimdiden bir “miyopi salgını“ndan söz ediliyor. Örneğin Çin’de altmış yıl önce bu sorundan muzdarip insanların oranı %20 ile sınırlıydı ve bugün ergenler ve genç yetişkinler arasında bu oran %90’a ulaşıyor.

Bu çalışma aynı zamanda son 50 yılda dünyadaki miyop insan sayısının ikiye katlandığını gösteriyor; 2020 yılına kadar dünya nüfusunun üçte birinin ve 2050 yılına kadar insanlığın yarısının miyop olacağı tahmin ediliyor.

Çocuğumun gözlüğe ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım

Çocukların vizyonu hakkında ne öğrenmeliyiz?

Okuldaki problemler genellikle yanlış olarak teşhis edilir, halbuki bunun asıl sorumlusu zayıf görmedir. Ancak örneğin çocuğunuz tahtayı keskin ve net göremiyorsa, aklı daha ilginç şeylere kayabilir. Bu onun sınıfa ayak uydurmasını çok zorlaştıracak ve geride kalması çok kolay olacaktır.

Bir göz doktoru veya çocuk doktoru, çocuğunuzun gözlüğe ihtiyacı olup olmadığını veya gelecekte ihtiyaç olacağına dair işaretler olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için çeşitli testler kullanabilir. Bir çocuğun okul başlamadan önce ve ardından her yıl en uygun öğrenme görüşüne sahip olduğundan emin olmak için tekrar tekrar görülmesi özellikle önemlidir.

Çocukların çok fazla televizyon izlemeleri, tablet ve diğer cihazları çok fazla kullanmaları önerilmez. Ne beyin gelişimleri için, ne sosyal becerilerinin gelişimi için, ne de görme güçleri için iyi değildir.

En çok tavsiye edilen, bu teknolojilerin denetimli ve ölçülü kullanımı ve temellere dönüşüdür: açık havada oynayan mutlu ve sağlıklı çocuklar. Ayrıca doktorlar, güneş ışınlarının gözlere girmesini azaltmak ve gözlere daha az zarar vermek için küçüklerin dışarıda koyu renkli gözlük takmasını önermektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.