Kolesterolü ilaçsız düşürmek ister misiniz?

05.11.2022
2.131
Kolesterolü ilaçsız düşürmek ister misiniz?

Kolesterolü ilaçsız düşürmek ister misiniz?

Doç. Dr. Muhammed Keskin (kardiyobey) sizler için anlattı: Kolesterol değeriniz yüksek çıktı ama ilaç kullanmak istemiyorsunuz. Peki kolesterolü doğal yoldan düşürmek için ne yapabiliriz? Kolesterolü ilaç kullanmadan doğal yolla düşürmeyi denemek herkes için uygun mu? Şah-damar tıkanıklığınız varsa, bypass yapılmış ve stent takılmış ise kolesterol düşürücü ilaç kullanılmanız gerekebilir. Ancak tamamen sağlıklı bir bireyseniz ve kolesterol değeriniz aşırı yüksek çıkıyorsa;

1-Egzersiz yaparak (kalp hızınızı ve kas kitlenizi artıracak egzersizler),

2-Akdeniz tipi beslenerek,

3-Stres yönetimi yaparak,

4-Uyku düzeni oluşturarak,

5-Sigara, alkol ve şekeri hayatınızdan çıkararak,

6-Omega-3 besin kaynaklarını tüketerek yaşam tarzı değişikliği yapıp yüksek kolesterol değerlerini düşürebilirsiniz.

Doktorunuzdan mutlaka görüş almalısınız.

Bu video sizlerin de çok merak ettiği “Kolesterol doğal yöntemler ile düşür mi? Kolesterolü ilaç kullanmadan düşürmek için ne yapabiliriz? Kimler kolesterol ilacı kullanmalıdır? Beslenmemizde nelere dikkat ederek kolesterol değerlerini düşürebiliriz? Hangi besinler kolesterolün düşmesine yardımcıdır? Egzersiz kolesterolü düşürmede etkili midir? Kolesterolü düşürmek için hangi egzersizleri yapmalıyız?” sorularına yanıt verdim.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, mumsu yapıda bir lipit yani yağ türüdür. Karaciğerde üretilir. Kolesterol; hücre zarı fonksiyonlarında, hormon ve D vitamini üretiminde görev alır.
Kolesterol suda çözünebilen bir yapıya sahip değildir ve bu nedenle kanda serbestçe dolaşamaz. Kanda dolaşabilmesi için lipoprotein adı verilen moleküllere ihtiyaç vardır. Suda çözünebilen lipoproteinlere bağlanan kolesterol kanda rahatça dolaşabilir. Oluşan bu kompleksteki kolesterol ve lipoprotein oranlarına göre kanda farklı kolesterol türleri ile karşılaşılır.

Kötü Kolesterol (LDL Kolesterol) Nedir?

Düşük yoğunluklu lipoprotein (Low Density Lipoprotein, LDL), damarlara kolesterolü taşıyan bir komplekstir. Kandaki LDL kolesterol düzeyi arttığında, bu kolesterol damarlarda birikir ve tıkanıklığa yol açar. Kolesterol plağının oluştuğu damarda kan akımı azalabilir, pıhtı oluşabilir. Tüm bu durumlar; kalp krizi, inme gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

İyi Kolesterol (HDL Kolesterol) Nedir?

Yüksek yoğunluklu lipoprotein (High Density Lipoprotein, HDL), kandaki LDL’nin karaciğere dönmesini ve vücuttan temizlenmesini sağlar. Bu sayede damarlarda kolesterol plağı oluşumunun önüne geçer. HDL seviyelerinin sağlık düzeylerde olması kalp krizi, pıhtı oluşumu, inme gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

Total Kolesterol Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Total kolesterol, kanda bulunan toplam kolesterol miktarını gösteren bir değerdir. Total kolesterolün hesaplanmasında LDL ve HDL’nin yanı sıra trigliserit düzeyleri de kullanılır. Trigliseritler, vücuttaki yağın yaygın formudur. Trigliseritler bir kolesterol türü olmamasına rağmen damar tıkanıklığı, kalp krizi, inme gibi rahatsızlıklar açısından risk oluşturduğu için total kolesterol hesaplamasına dahil edilir.
Total kolesterol; kandaki LDL ve HDL düzeyi ve bunlara trigliserit değerinin %20’si eklenerek bulunur. Örneğin LDL değeri 100, HDL değeri 50 ve trigliserit değeri 100 olan bir kişinin toplam kolesterolü 170’tir.  Tamamını okumak için tıklayınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.