Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

23.11.2020
2.547
Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı
Mehmet Akif Ersoy´un Hayatı (1873 – 1936)

İstiklâl Marşı şairimiz olan Mehmet Akif Ersoy’un asıl adı Mehmet Ragif’dir. Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul´da doğmuştur. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendi’dir. İlköğrenimine Fatih’te Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. İki yıl sonra ilkokula giderek babasından Arapça öğrenmeye başladı. Ortaöğrenimine Fatih Merkez Rüştiyesi’nde başladı (1882). Aynı zamanda Fatih Camii’nde Farsça derslerini takip etti.
Babasının vefatı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi. Mehmet Âkif, rüştiyedeki eğitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde hep birinci oldu.

İlk şiirlerini, İstanbul İdadisi’nde okurken yazdı. Bu okuldaki hocalarından biri de ünlü edebiyatçı Muallim Naci’ydi. Muallim Naci, daha o yaşlarda Akif’teki yeteneği fark etmiş ve “Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim” demişti.

Osmanlı Devleti’nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Akif, kendisini ideallerine vermek adına bu görevini bıraktı. Darülfünun’da ve Halkalı Ziraat Mektebi’nde edebiyat dersleri vermeye başladı. Bu sırada çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Eşref ile Arabistan’a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti.

Akif, Çanakkale Zaferi‘nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı; “Çanakkale Destanı”nı yazdı.

1920’de Burdur vekili olarak meclise girdi. 12 Mart 1921 günü yazdığı İstiklal Marşı, meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır’da kalan Akif, 1936’da tekrardan yurda döndü.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 yılında vefat etti.

Mehmet Akif milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, şair tabiatının heyecanlarıyla dalgalanan, edebî bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı meşhur bir Türk şairidir. İstiklâl Marşı şairi olması bakımından da “Millî Şair” ismini almıştır.

Hazır WORD olarak indirmek isteyenler aşağıdaki dosyayı indirip ister düzenleme yaparak isterseniz hiç beklemeden hemen yazıcıdan çıktı alabilirler.

Etiketler: