Müzikte Romantik Dönem (Sunu)

23.11.2021
6.924

Müzikte Romantik Dönem yaşamış besteciler için yapılmış powerpoint sunusudur. Lise veya diğer okullarda okuyan öğrencilerin ödevlerinde kullanabileceği bu slayt gösterisini dilerseniz indirdikten sonra düzenleme yapabilirsiniz.

Müzikte Romantik Dönem (Sunu)

Müzikte Romantik Dönem yaşamış besteciler için yapılmış powerpoint sunusudur. Lise veya diğer okullarda okuyan öğrencilerin ödevlerinde kullanabileceği bu slayt gösterisini dilerseniz indirdikten sonra düzenleme yapabilirsiniz.

“Müzikte Romantik Dönem” isimli bu konumuzda paylaşacağımız dosyayı dilerseniz Microsoft Office Powerpoint ile açarak kendi adınıza dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Sizlere sunu içerisinden örnek olsun diye aşağıda resimler paylaşacağız.

NOT: SLAYT içinde ses dosyaları, video ve resimler olduğu için dosya boyutu biraz büyüktür.

Sunu içerisinde olan yazılardan örnek resim ve yazılar aşağıda olduğu gibidir.

Johannes Brahms, Alman besteci, piyanist ve orkestra şefi, 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Alman romantik akım bestecilerindendir.7 Mayıs 1833’te Hamburg’da doğan Brahms genişçe bir ailenin çocuğuydu. Babası el işçiliğiyle para kazanıyordu, ayrıca Hamburg’daki birkaç dans lokalinde korno ve kontrabas çalarak küçük gruplarla sahne alıyordu. Brahms piyano dersleri alarak müziğe yedi yaşında başladı. Besteciliğe olan yeteneğini genç yaşlarda göstermeye başladı. Başlarda yalnızca piyano yapıtları veren Brahms orkestranın olanakları ve sınırları konusunda kendine henüz güvenmiyordu. Daha sonraki yıllarda da orkestra yazısı konusunda yakın çevresinin desteğine başvurmuştur.

Ludwig van Beethoven (1712-1773) Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve besteci. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

Beethoven’ın kendisiyle aynı adı taşıyan dedesi Ludwig Van Beethoven (1712-1773) Belçika’nın Mechelen kentinde doğduktan sonra 20 yaşında Almanya’nın Bonn kentine taşınır ve bir sarayda bas koristi (koro ile birlikte şarkı söylen kişi) olarak iş bulmasının ardından 1761 yılında o sarayın Kapellmeisterı (koro veya orkestra şefi) olarak atanır ve Bonn’un seçkin müzisyenleri arasına girer. Ludwig’in tek çocuğu olan Johann van Beethoven (1740-1792) babası gibi Bonn’da aynı sarayda tenor (sesi tiz veya ince olan opera sanatçısı) olarak çalışır ve ayrıca klavye ve keman dersleri verir. 1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.

Franz Liszt (d. 22 Ekim 1811, Macaristan – ö. 31 Temmuz 1886; Bayreuth, Almanya), müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

22 Ekim 1811’de Macaristan’ın Doborján (Raiding) kentinde doğan küçük Putzi (Franz Liszt), ilk piyano derslerini, onun müzik dehasını keşfeden babasından aldı. Macar soyluları 6 yıl boyunca bu çocuk dahiye maddî destek sağlamayı kabul edince, küçük yaşta, babası ile Viyana’ya giderek Antonio Salieri’den ve Ludwig van Beethoven’in öğrencilerinden dersler aldı. 12 yaşına geldiğinde, dinleyicilerin, müzisyenlerin ve kralların takdirini toplayan bir konser piyanisti olmuştu.

Frédéric François Chopin Romantik dönemde yaşamış olup genellikle piyano için eserler yazmıştır. Çağdaşlarına göre “oldukça farklı bir profesyonel teknikle ve şiirsel zeka gerektiren çalışmalar” yaptığı için dünya çapında ün kazanmıştır. Chopin o zamanlar Varşova Dükalığı’na bağlı olan Varşova’da doğdu ve büyüdü. Doğumundan 5 yıl sonra yani 1815’te Varşova, Polonya Birliği’ne bağlandı. Bir harika çocuk olarak müzik eğitimini Varşova’da tamamlamış ve yine ilk bestelerini de bu şehirde vermiştir. Kasım 1830 İsyanı’ndan önce Polonya’dan ayrıldı.

ROMANTİK DÖNEM

1776 yılında Amerika’da yaşanan bağımsızlık hareketi, 1789 Fransız İhtilali dünya siyasetine damgasını vururken romantik sanatçı bu siyasi karışıklıklardan uzak durarak devam etmiştir. Beethoven, ‘9. Senfoni’si ile tüm insanlığı birleşmeye ve kardeşliğe çağırmıştır. Müzik, şiir ve resimde doğaya övgüler özel yer tutmaktadır, besteciler ise doğa seslerini ve özelliklerini romantik dönemin vazgeçilmez bir parçası haline getirmişlerdir. Ancak 1870’li yıllarda tepkisiz kalınmayacak kadar sertleşen siyasi fırtınalar romantik dönem sanatçılarını da etkilemiştir. 19.yüzyılın başlarında müzik formları kalkarak, konser ve festivaller için komiteler kurulmuştur.

Niccolò Paganini (27 Ekim 1782, Cenova – 27 Mayıs 1840, Nice), İtalyan besteci, keman virtüözü (ustası), gitarist ve kompozitör (besteci). Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

Richard Wagner Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı. (Gesamtkunstwerk, bütünlüklü sanat eseri manasına gelir. Richard Wagner tarafından ortaya konulup operada devrim niteliğinde gelişmelere sahne olan ve sinemayı da etkileyen teoridir.)

Richard Wagner 22 Mayıs 1813’te Leipzig’te doğdu ve 13 Şubat 1883’te Venedik’te öldü. Babasını küçük yaşta kaybetti. On yaşında Yunan tarihine çalıştırıldı ve Yunan trajedisini öğrendi. Daha sonra müziğe karşı ilgisi arttı. 1830’da hazırladığı uvertürü Leipzig Operasında sahneye konulduğu vakit daha 16 yaşındaydı. Üniversite eğitimi sırasında ünlü müzik öğretmeni Weinlig’ten ders aldı. Tamamen kendisini müziğe vererek Magdeburg Orkestrası Şefliğine tayin edildi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.