Sağlığınız için hareket edin
Uzmanlar haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette yürüyüşün insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterli olduğunu belirtti.
Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığı ve bunun bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olduğu vurgulandı.
Fiziksel aktivitenin bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahının, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere bir yatırım oluşturduğunun belirtildiği açıklamada, “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (Fiziksel hareketsizlik), dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25 inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2’si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısı ile ekonomik maliyetinazaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden biridir. Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir” denildi.
Henüz yorum yapılmamış.