WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi Hakkında Merak Edilenler
WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi Hakkında Merak Edilenler
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan mobil/masaüstü sohbet uygulaması olan “WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi”nde değişiklik yapılarak uygulamanın kullanılabilmesi için yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımı kurallarının kullanıcılar tarafından 08 Şubat 2020 tarihine kadar kabul edilmesini istemektedir.
Yeni gelen Güncelleme:
WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesiyle ilgili yeni açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, önce 8 Şubat olarak duyurulan tarihin mayısa uzatıldığı açıklandı.
Açıklamada “Şimdi, insanlardan şartları incelemelerinin ve kabul etmelerinin isteneceği tarihi geri alıyoruz. 8 Şubat’ta hiç kimsenin hesabı askıya alınmayacak veya silinmeyecek. Kullanıcıların şartları incelemek ve anlamak için bolca zamana sahip olmasını sağlayacağız. Buna dayanarak herhangi bir hesabı silmeyi planlamadığımızdan ve gelecekte bunu yapmayacağımızdan emin olabilirsiniz” denildi.
WhatsApp, yeni sözleşmenin kullanıcılar tarafından onaylanması sürecini 15 Mayıs’a kadar uzattığını açıkladı.
Konuyla ilgili pek çok basın/yayın organında, WhatsApp yerine gizliliğe önem verdiği söylenen Signal, Telegram, Line ve WeChat gibi uygulamaların kullanılması tavsiye edildiği görülmektedir.
WhatsApp’ın yeni kullanıcı sözleşmesi incelendiğinde aşağıdaki hususlar dikkat çekmektedir.
WhatsApp tarafından toplanan saklanan verilerin (hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, kullanım ve kayıt bilgileri, konum vb.) Facebook şirketleri ile (Instagram dahil) paylaşılması.
WhatsApp yazışmalardan elde edilen bilgilerin derlenerek Facebook ve Instagram üzerinden kullanıcılara reklam gönderebilmesi.
Sözleşmenin kabul edilmemesi durumunda hesap kapatma yaptırımının Avrupa Birliği üyesi ülkeleri kapsamaması
WhatsApp üreticisinin kullanıcılar arasında yapılan görüşmeleri dinleme/kaydetme altyapısına zaten sahip olduğu, sözleşme ile bu yeteneği hukuksal zemine taşımayı amaçladığı,
Alternatif olarak önerilen yabancı menşeli uygulamaların Telegram (Rusya), Signal (A.B.D) kullanılmasının elde edilen bilgilerin başka devlet/kurumlara iletilmesine yol açacağı, yine kişisel bilgilerinizin güvenliği konusunda ilave bir katkısı olmayacaktır.
İnternet ortamında paylaşılan her türlü bilginin gizliliğinin sağlanması kullanılan operatör ve uygulama sahiplerinin inisiyatifinde olup bilgi güvenliği açısından mesajlaşma uygulaması olarak yerli ürünlerin kullanılması fayda sağlayacaktır. Bu husus Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm ofisi tarafından da zaten Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de yer almaktadır.
Hangi uygulama olursa olsun, resmi kanallardan (App Store, Google Play) indirmeniz, davet linklerine doğrudan tıklamamanız tavsiye olunur.
Sonuçta ne olursa olsun yapımcısı yabancı menşeli olan uygulamaların da bilgi topladığı gerçeğini lütfen unutmayın.
Eğer verilerinize ve mahremiyetinize önem veriyorsanız yerli uygulamaları (BİP, Chat-ln, İleti, Dedi vs.) tercih etmenizi tavsiye ederiz.
WHATSAPP bugün telefonlarımızın DURUMunda paylaştığı resimler aşağaıdadır.
WhatsApp Yasal Güncellemelerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.