Mutfaktaki Gizli Tehlikenin Farkında mısınız?
Mutfaktaki mikroorganizmalar sonunuz olmasın!
Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli kuralı sağlıklı beslenebilmektir. Ne var ki besin piramidine göre beslenmeye dikkat edilmesi, taze sebze ve meyve yenmesi, protein ve karbonhidrat miktarlarının doğru alınması sağlıklı bir yaşam sürmek için yeterli olmuyor. Çünkü sağlıklı bir yaşam sürülmesi ne yenildiği kadar nasıl yenildiğiyle de alakalıdır.
Mutfaktaki mikroorganizmaların bir gıdadan ya da mutfak gerecinden diğerlerine rahat bir şekilde geçebildiğine ve bu sayede bizleri çeşitli yollardan hasta edebileceğine dikkat çeken Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Mutfağımızdaki davetsiz misafir olan bu mikroorganizmalar için kaçak otostopçular denilebilir. Çok yaygın olan ve gıdalara rahatlıkla sızabilen bu mikroorganizmaları, ıssız bir yolda arabaya alınan seri katile benzetebiliriz. Bu benzetme sanırım bu mikropların ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıyordur. Herkesin Covid-19 virüsünden korunmak için çok dikkatli yaşadığı ve sağlıklı kalmaya çalıştığı bugünlerde bu mikroorganizmalara dikkat edilmesi çok önemlidir.” dedi.
200’den Fazla Hastalığa Neden Oluyor
Bu mikropların bir gıdadan ya da mutfak gerecinden diğerine rahatlıkla sızabildiğini ve bu sayede çok çeşitli yollardan bizleri hasta etmeyi başardığını anlatan Gıda Mühendisi Akdağ, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri incelendiği zaman güvenirliliği olmayan besin tüketiminin ishalden tutun da kansere kadar 200’ü aşkın rahatsızlığa neden olabileceği görülüyor. Dünya genelinde her 600 milyon insandan birinin yani neredeyse her 10 insandan birinin kontamine besinleri tüketmekten dolayı hasta olduğu tahmin ediliyor. Hastalanan bu kişilerden maalesef 420 bini ise bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.” ifadelerine yer verdi.
Mutfakta Nelere Dikkat Edilmelidir?
Açıkta satılan besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca kontamine yani mikrop bulaşma riski çok yüksek olan besin maddeleri eve sokulmamalıdır.
Çiğ halde olan hayvansal gıdalar, bitkisel ürünler ve pişmiş gıdaların birbirinden uzak durmasına dikkat edilmelidir.
Çiğ hayvansal gıdalar ve bitkisel ürünler için kullanılan mutfak gereçleri ayrı olmalıdır. Örneğin çiğ et doğranan kesme tahtası ve bıçak temizlenmeden ya da dezenfekte edilmeden bitkisel ürün için kullanılmamalıdır. Hatta mümkünse ayrı kesme tahtası, bıçak vb. kullanılmalıdır.
Buzdolabında yumurtaların saklandığı bölüme çiğ tüketilen gıdalar kesinlikle konulmamalıdır. Hatta en sağlıklısı hiçbir gıdanın konulmamasıdır.
Hindi, tavuk, balık ve yumurta gibi çiğ hayvansal gıdaları kesinlikle yıkamayın. Çünkü etlerin yıkanması bakterilerin etrafa saçılması için iyi bir nedendir. Yumurtayı yıkamaksa bakterilere karşı koruyucu zara zarar verir. Yani bu tür ürünlerin yıkanması mikroplardan ve bakterilerden kurtulmaya değil, bu mikrop ve bakterilerin etrafa saçılmasına yarar.
Market torbalarına alınan ürünler yerleştirilirken meyve ve sebze gibi çiğ tüketilen gıdalar ile hayvansal gıdaları temas ettirmeyin. Ayrıca hayvansal gıdaların suyunun akmasını önleyecek şekilde yerleştirin.
Gıdalar pişirilirken doğru pişme derecesinde olmalıdır. Tavuk, hindi, et, deniz ürünleri ve yumurta gibi hayvansal besinlerin barındırdığı mikroplar, doğru ısıda pişirildiklerinde öleceklerinden güvenlidirler. Besin pişmiş gibi gelse de merkezi sıcaklık mikropları öldürmek için yeterli olmayabilir. Bu nedenle merkez sıcaklığın gıda termometresiyle kontrol edilmesi önemlidir. Mesela bifteğin pişme derecesi 63 santigrat derece, kıymanın 71 santigrat derece, balığın 70 santigrat derece, yumurtalı gıdaların 74 santigrat derece, bütün tavuğun 85 santigrat derece ve tavuk parçasının 74 santigrat derecedir.
Gıdaları çözdürürken doğru yöntem kullanılmalıdır. Gıdalar dondurulduğu zaman mikrobiyel üreme durur. Çözülmesi için tezgaha bırakılan gıda, besinlerle birlikte suyunu saldığı zaman mikroorganizmalar için harika bir ortam yaratılmış olur. Ayrıca daha hızlı üremeleri sağlanır. Mikroorganizmaların gıda üzerinde çılgın bir parti vermemesi için doğru şekilde çözdürmek çok önemlidir.
Peki Dondurulmuş Bir Gıda Doğru Şekilde Nasıl Çözdürülür?
Bunun için 4 temel yöntemden bahsedilmektedir. Bu temel yöntemler arasında buzdolabında, soğuk suda, mikrodalga fırında ve derhal pişirerek yer almaktadır.
Taze sebze ve meyve tüketilmeden önce akan suda çok iyi yıkanmalıdır.
Gıdaların iki saat içerisinde buzdolabına yerleştirilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca gıdaların buzdolabında çabuk soğuması için küçük porsiyonlara bölünmesi en sağlıklı yöntemdir.
Henüz yorum yapılmamış.