İshali Kesmenin Pratik Yolları

18.01.2021
1.665
İshali Kesmenin Pratik Yolları

İshali Kesmenin Pratik Yolları

  1. Öncelikle, ishali kesmek için taze ve sağlıklı gıdalar tüketmek önemlidir. Günlük beslenme dengeli olmalı, çeşitli sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllar, iyi yağlar ve proteinler içeren sağlıklı besinler içermelidir.
  2. İshal nedeniyle sıvı kaybını önlemek için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Su, meyve suları, ayran veya kompostolar tüketilebilir.
  3. Yüksek lifli gıdalardan kaçınmak gerekir, çünkü bu tür gıdalar ishali arttırabilir. Bu nedenle, patates, makarna, bisküvi, kraker, kabuklu meyveler, kuru baklagiller veya tahıllı gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır.
  4. İshalin azalması için probiyotikler ve prebiyotikler tüketmek önemlidir. Probiotiğin içeriğinde kaydırılmış bazı bakteriler bulunur ve bağırsakların sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca, prebiyotikler, bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olur.
  5. İshal sırasında, sindirim sisteminde yaralanma oluşmadan hafif ve kolay emilen gıdalar tüketmek önemlidir. Havuç, elma, muz, ıspanak, yoğurt veya haşlanmış patates gibi gıdalar tüketilebilir.
  6. İshal kesmede yardımcı olabilecek bazı bitkisel çaylar da kullanılabilir. Süt üzümü çayı, papatya çayı, adaçayı veya kuşburnu çayı gibi bitkisel çayların içilmesi önerilir.

Ev Ortamında İshali Kesmek İçin Yapılabilecekler

Birçoğumuzu çok rahatsız eden bir hastalık olan ishal için evde yapabileceğiniz küçük ama pratik çözümleri sizler için yazdık.

En basit hali ile ishal için ev çözümlerinden bazıları:
– Sarı leblebi ile şeker hastası değilseniz gazoz içmek,
– Patates haşlaması veya az süt ve bitkisel yağ ile yapılan patates püresi, evde yapılmış yoğurt ve ayran, pirinç çorbası,
– Demli çay,
– Muz ve havuç,
– Probiyotik kaynağı kefir’dir.
– Kahveye limon sıkıp yemek
Ayrıca şiddetli ishal durumunda evde sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için aşağıda ki karışım hazırlanabilir.
Hazırlanışı:
– 1 litre kaynamış soğumuş suya 1 yemek kaşığı toz şeker,
– 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır.
– Her dışkılamadan sonra yarım su bardağı içilir.

– Bu yapılan sıvı karışım günlük hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

“Sayfa da yazılanlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.