Balık Yağının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

13.12.2020
1.403

Çocuklar için Balık Yağı;Çocukların gelişim süreçlerinin ideal şekilde ilerlemesi ve bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, düzenli olarak

Balık Yağının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada 1-2 porsiyon balık yemeyi önerir. Ancak, haftada 1-2 porsiyon balık yemiyorsanız, balık yağı takviyeleri yeterli omega-3 EPA DHA yağ asitlerini almanıza yardımcı olabilir. Balık yağı aynı zamanda A vitamini ve D vitamini de içermektedir.

Günümüz beslenme şekli omega-3’ün yerini omega-6 gibi diğer yağlarla değiştirdiğinden, yeterli miktarda omega-3 elde etmek önemlidir.

Balık Yağı Nedir?

Balık yağları, balık dokusundan çıkarılan katı veya sıvı yağlardır. Genellikle ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıklardan gelir. Yine de bazen morina karaciğeri yağı gibi diğer balıkların karaciğerlerinden de üretilebilmektedir. Son yıllarda popülerliği artan krill yağı ise krill canlısından üretilen bir balık yağıdır.

Krill Yağı Nedir?

Antartika krili adı verilen küçük kabuklu deniz canlılarından elde edilen krill yağı da tıpkı balık yağı gibi omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA açısından zengindir. Kril balığı, balinalar, foklar, penguenler ve birçok hayvan için temel besin maddesidir ve onlar için de oldukça besleyicidir.

Krill oil ile balık yağının yağ asitleri yapısal olarak birbirinden farklıdır. Krill balık yağı içeriğindeki astaksantin adı verilen doğal antioksidan sayesinde kırmızımsı bir renge sahipken balık yağı sarı renktedir.

Balık Yağı Faydaları

Balık yağı omega 3 faydaları hakkında yapılan pek çok araştırma mevcuttur. Günde 250 mg EPA ve DHA alındığında, kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunmaktadır. Günde 250 mg DHA normal beyin fonksiyonlarının ve görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi, Amerikan Kalp Birliği (AHA) de herkesin haftada en az iki kez balık yemesini tavsiye etmektedir (özellikle yağlı, soğuk su balığı).

Omega 3 Balık Yağı Doğal Kaynakları

Balık yağı kullanımı yerine beslenme planınızın iki gününü balık yemeğe ayırabilirsiniz. Somon, uskumru, ringa balığı, sardalye, tatlı su alabalığı ve ton balığı, Omega 3 yönünden zengin, yağlı balıklardır.

Omega 3 Kullanımı Nasıl Olmalı?

Omega 3 kullanımı ile ilgili her ülkenin sağlık örgütleri farklı ölçüler vermektedir. Ancak yine de büyük sağlık kuruluşlarının görüşleri genel olarak benzerdir. Emin olmak için balık yağı ya da kril yağı takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca tercih ettiğiniz ürünün üzerindeki günlük kullanım miktarı koşullarına da bakarak fikir edinebilirsiniz.

Omega 3 fiyat ve markaları konusunda piyasadaki en iyi balık yağı ürünlerini, en iyi krill yağı markaları ile krill yağı fiyat seçeneklerini  Vitaminler.com’da inceleyebilirsiniz.

Çocukların gelişim süreçlerinin ideal şekilde ilerlemesi ve bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, düzenli olarak doğru besin öğelerini almaları şart. Bu besin öğelerinden bir tanesi de Omega-3 yağ asitleri.

Omega 3 yağ asitleri, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz, insan sağlığı açısından önemi olan doymamış yağ asitlerine verilen isimdir. Yeterli miktarda Omega-3 sağlanamayan durumlarda genellikle omega-3 takviyesi olarak balık yağı gibi destekler tavsiye edilir

Balık Yağının Faydaları

Ana yemeğin bir bölümünün balık olarak tüketilmesinin genel olarak sağlık üzerinde olumlu etkisinin olduğu düşünülmektedir.* WHO (World Health Organization – Dünya Sağlık Örgütü), sağlıklı bir yaşam için her hafta 1 – 2 porsiyon balık yemeyi öneriyor. Bununla birlikte pek çok ülkede balık tüketimi yeterli düzeyde değildir.* Yaşam şekli olarak genellikle her hafta düzenli olarak balık yeme alışkanlık ve düzenine sahip olamadığımız için, balığın sağladığı ve vücudun ihtiyaç duyduğu Omega-3 yağ asitlerini de gerekli miktarda almamış olabiliyoruz. Bu noktada devreye giren balık yağı takviyeleri, vücudun Omega-3 ihtiyacını karşılamaya yardımcı olarak sağlıklı ve dengeli beslenme sürecine katkı sağlıyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), 2 ila 18 yaş arası sağlıklı çocuklara günde 250 mg DHA + EPA alımını öneriyor.

Bilinçli balık yağı kullananların, beklenen faydanın sağlanması açısından ihtiyaçlarına uygun balık yağı seçimini yaparken göz önünde bulundurmaları gereken bazı faktörler bulunuyor. Bunlardan biri de ‘’Oksidasyon’’. Balık yağları havadaki oksijenle temas edince, oksidasyon süreci başlıyor. Bu süreç sonunda balık yağlarında istenmeyen tat ve koku bozulmaları yaşanabiliyor.

Balık yağının üretim aşamasında belli bir miktarda başlayan oksidasyon süreci, kullanımı süresince de her açılıp hava ile temas ettiğinde devam edebiliyor. Bu da şunu gösteriyor ki balık yağının kullanım sırasında oksijenle temas etmemesi çok önemli. Çünkü, kullanılmaya başlandığı andan tamamen tüketilmesine kadar olan sürede stabilitesini koruması gerekiyor.

Omega 3 içerikli ürünleri Dünya Sağlık Örgütü, Beslenme Konseyi ve GOED standartlarına göre tarafsızca test eden bağımsız program IFOS; ürünleri saflık, stabilite, içerik ve ağır metal kriterleri olmak üzere 4 kategoride değerlendirmektedir. Bu kategorilerden stabilite, ürünün açılmadan önce stabil olup olmadığını, yani okside olup olmadığını gösterir ve TOTOX denilen ‘’toplam oksidasyon’’ değeri ile ifade edilir. IFOS tarafından bu değerin 19,5’un altında olması beklenir. Buna göre, toplam oksidasyon değeri çok düşük olan bir balık yağı daha uzun süreli, güvenli kullanım sağlayabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.