Işkın Otunun Binbir Derde Deva Hikayesi

15.12.2020
1.404

Erzincan’da ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, her yıl nisan ve mayıs aylarında dağlardan toplanıyor.

Işkın Otunun Binbir Derde Deva Hikayesi

Her Derde Deva IŞKIN OTU

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Işkın’ın (Reun Rıbes) kanserle mücadelede etkili olabileceği ve bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önleyebileceğini ortaya çıkardı. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin çalışmasına göre, Işkın’da kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önleyici maddeler olan polifenoller bakımından zengin olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy’in Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte, “Araştırmalarımız sonucunda Işkın’ın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından etkili hale geldiğini belirtti. Bu bitkiden elde edilecek bir ilacın da kanserle mücadelede kullanılabileceği” şeklinde konuştu.

ABD’de yapılan bir çalışmada ise “ışgın” otu’nun kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ortaya çıkarmıştır. Atlanta Üniversitesinde yapılan araştırma fareler üzerinde yapıldı ve ışgın otu içinde bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanserli hücrelere enjekte edildi ve 2 gün gibi kısa bir sürede kanserli hücrelerin yaklaşık yarısı yok oldu.
Öyleki bir kaç yıla kadar ışgın ( uçkun ) ile kanser ilacı üretimi başlayacağı dile getirildi.

Işkın, ününü Amerika’ya kadar duyurmuş bir Anadolu sebzesidir. Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur. Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar neticesinde Işkın kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Yalnızca kanser hastalığı değil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağıgiller familyasına bağlı olan Işkın otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir. Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri vardır. Yaprakları ise fil kulağına benzer ve zehirli olduğu bilinir. Meyve kısmı kırmızımsı ve kahverengimsi bir renktedir. Işkın içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Taze Işkın tüketimi mide bulantısını geçirir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Işkın vücuda zindelik ve direnç sağlar. Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur. Işkın başta Erzincan olmak üzere Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkari, Van ve Tunceli çevresinde bol bol yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır. Hoş bir kokuya sahip olan çiçekleri bazı içeceklerin yapım aşamasında kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketmeye uygundur. Yaprakları içerisinde osalik asit bulundurur. Zehirleyici olabilmektedir, kesinlikle tüketilmemelidir. Işkın sebzesi ile zeytinyağlı ve yumurtalı yemeklerde yapılıyor. Ayrıca reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçel çeşididir.

Işkın yemeği tarifi:

Prof.Dr. Canan Karatay’ın kalp dostu olarak önerdiği bir lezzet olan ışkını çiğ bir biçimde tüketmek istemiyorsanız ışkın yemeği tarifimize kesinlikle göz gezdirmelisiniz. Yumurta ile hafifçe kavurarak pişirebileceğiniz ışkın yemeği tarifi, hafif ekşi tadıyla damaklarınızda yeni bir tat bırakacak. İşte çok sevilen ışkın yemeği tarifi…

Malzemeler

-4-5 kök ışkın
-1 tane soğan
-Bir miktar sıvıyağ
-2 tane yumurta
-Bir tutam tuz

Işkın yemeği nasıl yapılır?

1.adım: Soğanı yıkadıktan sonra küp küp doğrayın ve yağda kavurun.
2.adım: 4-5 kök ışkını doğrayın ve soğan karışımının içine ekleyin. Bir miktar tuz ekledikten sonra kavurmaya devam edin.
3.adım: Işkınları aşırı derecede kavurmadan üzerine yumurtaları kırın, kısa süre pişirin ve ocağın altını kapatın. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.