Bitkisel Saç Boyası Nasıl ve Nelerden Yapılır?
Hassaslığı, kırılganlığı, çabuk yıpranması, hemen her hava koşulundan olumsuz etkilenmesi nedeniyle bakıma en çok ihtiyaç duyan yerlerimizden biri saçlarımız.
Dökülmesinden tutun da uçlarının kırılmasına, yeterinde gür olmamasından çok hızlı yağlanmasına kadar hemen herkesin farklı farklı da olsa en az bir sorunu var bu konuda.
İşin içine bir de saç boyaları girince saç sağlığı daha da tehlikeye girebiliyor, özellikle içinde çeşit çeşit kimyasal bulunan boyalar saçları hızlıca yıpratıyor.
Ama yine de birçoğumuz vazgeçemiyoruz onlardan. Bazen sadece beyazlayan saç tellerimizi renklendirmek için kullanıyoruz, bazense bir değişiklik istediğimiz için. Sebebi ne olursa olsun, elimiz gidiyor o boyalara işte.
Tam da bu yüzden bitkisel saç boyası yapılabilir mi, saçlar daha az zarar görecek şekilde renklendirilebilir mi dedik, uzun bir araştırma sonucunda en doğalından bitkisel saç boyası tariflerimizle karşınıza geldik.
Doğal saç boyası malzemeleri nelerdir sorusundan tutun da doğal saç boyası yapımına, hatta her saç rengine uygun farklı bitkisel saç boyası tariflerine dek her şey tam burada sizi bekliyor.
Buyursunlar…
Doğal saç boyası malzemeleri olarak neleri seçebiliriz:
Bitkisel saç boyaları nelerdir?
Aslında piyasada “doğal” ya da “organik” adı altında satılan birçok bitkisel saç boyası bulabilirsiniz, doğruya doğru. Ama bu konuda güvenilir markaları bulmak belirli bir süreç alabileceğinden biz doğrudan evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz bitkisel saç boyalarından söz edeceğiz.
Ama baştan söyleyelim, bitkilerden, doğal ürünlerden destek alarak hazırlayacağınız bu doğal saç boyalarının hiçbiri, size kimyasallarla dolu o bildiğiniz saç boyaları gibi kalıcı ve parlak renkler vadetmiyor. Ancak daha sağlıklı saç telleri ve saç derisi sunuyor, orası kesin.
Evde hazırlayacağınız bir bitkisel saç boyası için kullanabileceğiniz doğal saç boyası malzemeleri de temel olarak şöyle:
En bilineni: Kına
Kına, aslında kınagiller familyası olarak anılan bir bitki ailesinin çiçekli bir üyesi. Ama biz onu bitki olarak değil, yeşil toz haliyle tanıyoruz daha çok. İşte bu toz da kına bitkisinin yapraklarının kurutulup ufacık öğütülmesiyle elde ediliyor aslında.
Saçlarını boyarken doğal ürünler kullanmaktan yana olanların en çok tercih ettiği isimlerden biri oluyor.
Saç rengini açmada klasikleşmiş bir isim: Kurutulmuş papatya
Kurutulmuş papatya, sizin de mutlaka duymuş olacağınız üzere saç rengini açma konusunda sıklıkla başvurulan klasikleşmiş isimlerden. Elbette siyah saçlara uygulandığında sapsarı saçlara dönüştürme gibi bir iddiası yok. Çünkü kendisi tam anlamıyla doğal bir ürün. Ama boyalı saçlarda bile saç rengini en az 2-3 ton açtığı biliniyor. Tabii bunun için kurutulmuş papatyanın etkisinin güneş ışığıyla perçinlenmesi gerekiyor.
Nereden bulunur derseniz, aktarlardan kolaylıkla temin edebileceğinizi de eklemek isteriz.
Diğer destekleyici malzemeler: Siyah çay, ada çayı, karanfil, ceviz
Hali hazırda demlendiğinde renk bırakan bu malzemelerin her biri, saçı doğal yollarla boyama konusunda da işe yarıyor ve kına ya da papatya ile bir araya gelerek güçlerini birleştiriyor.
Üstelik bu malzemeler içlerindeki etken maddeler sayesinde saç derisini temizliyor, saha sağlıklı saç kökleri ve daha güçlü saç telleri sağlıyor.
Son olarak, bu malzemelerin daha da çeşitlendirilebileceğini de söylemeden geçmeyelim.
Doğal saç boyası yapımı mümkün mü demeyin, renginizi seçin: Her renge uygun bitkisel saç boyası tarifi
Saçlarınızı en doğalından renklendirmeniz için temel olarak bilmeniz gereken malzemelerden söz ettik ama onları nasıl bir araya getireceğinizden, hangi saç rengi için hangi doğal ürünleri kullanmanız gerektiğinden henüz söz etmedik.
Kimyasal saç boyalarından uzak duranların tercihi genelde sadece kınadan yana olsa da aslında evde bitkisel saç boyası yapmanın birçok farklı yolu mevcut. Yeter ki hangi malzemeleri hangileriyle kullanmanız gerektiğini bilin!
Anlayacağınız “Evde bitkisel saç boyası nasıl yapılır?” sorusunun tek bir cevabı yok aslında. İstediğiniz saç rengini yakalamak için hangi tarifi kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz öncelikle.
Aşağıda hemen her saç rengine uygun organik saç boyası tariflerimiz sizi bekliyor, söylemesi bizden, yapması sizden.
Koyu renk saçlar için: Kızıl, kestane ve kahve tonlarında bitkisel saç boyası tarifi
Uygulayacağınız her türlü saç boyası, saçlarınızın boyanmadan önceki rengine göre farklılıklar gösterecektir. Ancak bu tarif, genel olarak koyu renk saçlara sahip olmak için uygulanabilir, aklınızda bulunsun.
Malzemeler:
- 500 ml. su
- 250 gram toz yeşil kına
- 1 avuç kadar ada çayı
- 1 avuç kadar karanfil
- 1 yemek kaşığı siyah çay (isteğe göre)
Nasıl Yapılır?
Ada çayı ve karanfili bir tencereye aktarın, içine 500 ml. suyu da ilave ederek 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Eğer saçlarınızın çok koyu renkli olmasını istiyorsanız ya da beyazlarınız varsa bu karışıma 1 yemek kaşığı kadar da siyah çay ekleyin. Ardından hazır olan karışımı süzüp içindeki çay ve karanfil parçalarını çıkarın.
Ayrı bir kaseye kınayı alıp kınanın üzerine kaynattığınız çaylı-karanfilli suyu ekleyin ve güzelce karıştırın. Karışım homojen bir hal aldığında ve kınanın hiç topaklanmadığından emin olduğunuzda bitkisel saç boyanız hazır demektir.
Nasıl Kullanılır?
Karışımı saçlarınızın diplerinden uçlarına doğru sürün. Ardından saçlarınızı etrafı batırmayacak şekilde bir saç bonesiyle kapatın. Bu şekilde en az 2 saat bekletin. Saçlarınızın ne kadar koyu renkli olmasını istiyorsanız boyayı saçlarınızda o kadar uzun süre tutabilirsiniz.
Dilerseniz kınayla saçlarını boyayan birçok insanın yaptığı gibi akşam uyumadan önce saçınıza bu karışımı uygulayıp bir sonraki sabah uyanınca yıkamayı da deneyebilirsiniz. Tamamen doğal malzemelerden oluştuğundan bu sürede saçlarınız zarar görmez.
Saç rengini açmak isteyenlere: Sarı saçlar için doğal bir bitkisel karışım tarifi
Aslında birçok kişi tarafından bilinse de farklı malzemelerle bir araya getirildiğinde daha etkili olduğu bilinmeyen papatya bu karışımda başrolde. Elbette her zaman alışık olduğumuz gibi bir boya kıvamında değil, sıvı bir kıvamda olan bu saç kürü, düzenli olarak kullanıldığında kalıcı etkiler göstermeye başlıyor. O yüzden sözü fazla uzatmadan tarifine geçiyoruz. Buyursunlar…
Malzemeler:
- 500 ml. su
- 1 avuç kadar kurutulmuş papatya
- 1 avuç kadar kurutulmuş sarı kantaron (isteğe göre)
Küçük bir not: Karışımın miktarını saçlarınızın yoğunluğuna ve uzunluğuna göre artırıp azaltabilirsiniz. Eğer sarı kantaron kullanmayacaksanız papatya miktarını artırmayı unutmamalısınız
Nasıl Yapılır?
Bir tencereye önce suyu, ardından kurutulmuş papatya ve sarı kantaronu ekleyin. Yaklaşık 40 dakika kısık ateşte karışımı kaynatın. Kaynayan karışımı bir kenara alıp 1 gün boyunca bekletin. Ardından süzüp temiz bir sprey şişesine aldığınız sıvıyı saçlarınıza uygulayın.
Nasıl Kullanılır?
Haftada 1 ya da 2 kez güvenle uygulayabileceğiniz bu karışımını saçınıza dipten uca uyguladıktan sonra, saçlarınızı doğrudan güneş ışığı görebilecek şekilde yaklaşık 1 saat bekletip ardından durulayın. Dilerseniz bu süreyi uzatabilirsiniz.
Kırlaşmış saçlarına çözüm arayanlara: Beyaz saç telleri için bitkisel saç boyası tarifi
Malzemeler:
- 750 ml. su
- 6-7 adet ceviz içi
- 3-4 yemek kaşığı toz yeşil kına
- 2 yemek kaşığı toz Türk kahvesi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Nasıl Yapılır?
Bir tencereye suyu aktarın, içine ceviz içlerini ekleyip kaynatın. Yaklaşık 15 dakika sonra cevizleri kenara ayırın, çıkan renk almış suyu bir kaseye aktarın. İçine diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Karışım homojen bir kıvama geldiğinde boyanız hazır.
Nasıl Kullanılır?
Karışımı saçlarınızın önce diplerine, daha sonra da tamamına uçlarına kadar yayın. Ardından tüm saçlarınızı güzelce bir araya getirip streç filmle sıkıca sarın. Saç bonesini de başınıza geçirdikten sonra bu şekilde uyuyun ve bir sonraki sabah uyandığınızda saçlarınızı güzelce yıkayıp durulayın. Eğer bir defada tam olarak istediğiniz sonuca ulaşamazsanız haftada 1 kez olmak üzere birkaç defa uygulayabilirsiniz. İşte bu kadar!
Peki ya bu tarifler ne işe yarar: Bitkisel saç boyası faydaları
- Kimyasallarla dolu saç boyaları saçın yapısında büyük değişikliklere neden olabilir, oysa bitkisel saç boyaları saçın yapısını neredeyse hiç değiştirmez.
- Bitkisel saç boyaları, saç tellerinin boyama sonrasında güçsüzleşmesini ve daha kırılgan olmasını önler. Hatta içindeki malzemelere göre saçı ve saç derisini besleyici özellikler gösteren boyalar da vardır.
- Kimyasal boyalar, sık sık temas edilmesi ve uygulanması halinde kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskimizi artırırken doğal saç boyaları böyle bir risk oluşturmaz.
- Saç boyalarındaki kimyasallar sadece saçın ve saç derinin sağlığını olumsuz etkilemekle de kalmaz, böbrekten kalbe kadar birçok organımıza zarar verebilecek etkiler yaratabilir.
- Bitkisel saç boyaları saçtan yavaş yavaş ve her yerden aynı miktarda olacak şekilde çıktığından, dip boyama gibi sorunlar yaratmaz. Ancak içinde kimyasal olan saç boyaları kadar da kalıcı ve canlı renkler elde edilemez.
Sözün kısası, başta saç ve saç deriniz olmak üzere tüm vücudunuzun sağlığını korumak için kimyasal saç boyaları kullanmak yerine bitkisel saç boyalarını tercih edin. En önemlisi de doğal saç boyası bile olsa herhangi bir saç boyasını uygulamadan önce mutlaka alerjiniz olup olmadığını test edin. Eğer çok şüpheli bir durumda kaldıysanız konuyla ilgili uzman bir doktora, dermatoloğa başvurun. Aman diyelim, saçlarınızın rengini değiştirmek için sağlığınızı riske atacak herhangi bir eylemde bulunmayın.
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
su sıralar araştırma yapıyordum bu makale ile karşılaşmam iyi oldu paylaşımdan ötürü teşekkür ederim
epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim
düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun
şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.