Daire ve Çember Arasındaki Fark

24.08.2022
71.413
Daire ve Çember Arasındaki Fark

Daire ve Çember Arasındaki Fark ve Resimler ile Örnekler

Burada anlatmak istediğimiz uzun uzadıya bir anlam değildir. Okullarda çocuklar için sorulan ve kafa karıştıran neyin daire olduğu neyin çember olduğudur.

Kısaca resimler ile örnekler vererek fikir vermektir. Tam anlamanı istiyor iseniz DAİRE için ÇEMBER için ise isimleri tıklayarak tam açıklamalı anlamlarına bakabilirsiniz.

Çember ve daire arasında ne fark vardır?

– Çember içi boş yuvarlak bir şekildir sadece . çemberin alanı olmaz. Dairenin ise hem alanı vardır, hem de çevresi vardır.

Çember ile daire arasındaki benzerlikler: 1- Şekil olarak ikisi de yuvarlaktır. 2- İkisinde de çap, yarıçap vardır.

Daire’ye Örnek RESİMLER:
Çember’e Örnek RESİMLER:
Genelde sorulan sorularda kafa karışması için sorulan futbol topu, basketbol topu gibi genel maksatlı TOP Hangisi oluyor derseniz, bu “KÜRE” olduğundan ikisi de değildir.

Çember, düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların kümesinin oluşturduğu yuvarlak, geometrik şekil. Çemberin çevrelediği 2 boyutlu alana daire denir.

Tanımda bahsi geçen sabit noktaya çemberin merkezi, eşit uzaklıkların her birine yarıçap, yarıçapın iki katı uzunluğa ise çap denir. Genellikle, merkez o, yarıçap r, çap ise R (Büyük r harfi) ile gösterilir (R=2r). Çemberde sonsuz yarıçap ve çap vardır. Yarıçap ve çapların uzunlukları sabittir.

Çember üzerindeki iki noktayı birleştiren doğru parçasına ise kiriş adı verilir. Çemberde sonsuz sayıda kiriş vardır. Kirişlerin uzunlukları farklı olabilir. Bu anlamda, merkeze göre birbirine simetrik olan iki noktayı birleştiren doğru parçasının uzunluğu aynı zamanda çapa eşittir. Çap en uzun kiriştir.

Çemberin özellikleri

  • Çemberin iki noktası arasında kalan parçaya çember yayı (çember parçası) denir.
  • Bir kesenin, çember içerisinde kalan parçasına kiriş denir.
  • Çemberi iki eş parçaya ayıran doğru parçasına çap denir. Merkezden geçen kiriş, çaptır.
  • Merkez ile, çember üzerindeki bir noktayı birleştiren doğru parçasına yarıçap denir. Küçük r (r) ile gösterilir.
  • Çember, bulunduğu düzlemi; çemberin iç bölgesi, dış bölgesi ve kendisi olmak üzere üç bölgeye ayırır. Çemberin kendisi ve iç bölgesinin birleşimine daire denir.

Daire, çemberin içinde kalan alana verilen isimdir. Burada alandan kasıt, bir çemberin çevrelediği noktaların kümesi olmasıdır. Bir dairenin açık daire ya da kapalı daire olmasını dairenin sınırlarını oluşturan çemberin daireye dahil olup olmadığı belirler; çember daireye dahilse kapalı daire, değilse açık dairedir.

Etiketler:

Yorumlar
  1. Can dedi ki:

    Şu devirde çember ile daireyi aynı şey sananı ne bileyim…

  2. Can dedi ki:

    WOW!!!!!!! 🙂

  3. Mustafa dedi ki:

    Dairenin 4 tane alanıyla futbol topunu kaplayabilirsin ya da futbol topunu silindire donusturerek silindirin yanal alanı taban çevre.yükseklik o zaman taban çevresi 2#r.h o zaman h=2r yani onuda duzlemde açtığın zaman bir dikdörtgen çıkıyor ve kure 90 derelik 8 parcadan ibaret ve bu bakımdan kure arapsacı gibi bişey hali hazırda kuresel kordinat diye birde sistem uydurmuslar neymiş 3 katlı integral ya da diverjans olmadan donusturulmezmiz

  4. Alex Ali dedi ki:

    sade ve anlaşılır anlatım. resimlerde destekleyici olmuş. teşekkürler.

  5. Necdet dedi ki:

    Aralarindaki farki hep merak ediyordum. Aciklayici aciklamaniz icin teşekkürü borç bilirim. Teşekkürler